M och KD behöver hjälp med miljöpolitiken

KOMMENTAR. När det kommer till miljön och klimatet klarar sig inte Moderaterna och Kristdemokraterna något vidare utan Liberalerna och Centern. Den blå duon tycks främst inriktad på att säga nej till rödgrön miljöpolitik, inte på att nå de nationella klimatmålen.

Både Kristdemokraterna och Moderaterna står bakom det nationella klimatmålet att nå netto noll-utsläpp senast år 2045. Men hur de två partierna tänker att deras budget, det vill säga den budgetreservation som riksdagen röstade igenom på onsdagseftermiddagen, ska bidra till att nå det målet är oklart. När KD och M på egen hand har gjort prioriteringar och format 2019 års miljöbudget så tycks fokus framför allt vara att stryka allt som kan förknippas med den rödgröna regeringen.

Det är svårt att bygga en miljöpolitik på att säga nej till någon annans politik. Man behöver följa upp sina "nej" med egna lösningar. Det är här Liberalerna och Centern uppenbarligen har fyllt en viktig funktion inom Alliansen.

I preludiet till budgetreservationens miljöavsnitt skriver KD och M visserligen att det är bråttom att göra det som krävs för att hejda klimatförändringarna. Men går sedan raskt vidare med ett antal åtgärder som gör det billigare – för bönder, bilister och flygbolag – att släppa ut koldioxid samt skär ned miljöbudgeten med drygt två miljarder kronor.

Login