M och KD vill ge Renmarkskommittén nya direktiv

Renmarkskommitténs översyn av rätten till jakt och fiske i fjällen är nödvändig, men vid ett maktskifte bör utredningen få nya direktiv. Igen. Det anser M och KD. ”Alla måste få jaga på samma villkor i vår fjällmiljö och det bör vara tydligt i utredningsdirektiven.” säger Erik Ottoson (M).

Så sent som i början av sommaren fick den parlamentariska Renmarkskommittén ett tilläggsdirektiv från regeringen, i ett försök att stryka riksdagsmajoriteten medhårs. Men det var inte tillräckligt anser Moderaterna.

– Alla måste få jaga på samma villkor i vår fjällmiljö och det bör vara tydligt i utredningsdirektiven. Nu handlar det bara om Girjas-domen och att göra den till riktlinje för alla samebyar, säger Erik Ottoson, KU-ledamot som tillsammans med partikollegan John Widegren gör podden Jakt och politik, till Altinget.

Det Erik Ottoson syftar på är Renmarkskommitténs deluppdrag, att utreda på vilka statliga marker som samebyarna har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske samt om ensamrätten även omfattar annat vilt. Ett uppdrag som utgår från Högsta domstolens dom år 2020 i Girjas-målet.

Login