Många invändningar i klimatbetänkande

KLIMAT. Redan för en månad sedan presenterade ordförande Anders Wijkman Miljömålsberedningens klimatöverenskommelse. Men först i går tog klimatminister Åsa Romson emot själva betänkandet – inklusive en lång rad invändningar från utredningens experter och sakkunniga.

När Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman på onsdagen lämnade över Miljömålsberedningens betänkande om ett klimatpolitiskt ramverk och ett klimatmål för Sverige var innehållet i förslagen redan väl kända. Klimatöverenskommelsen mellan beredningens sju riksdagspartier offentliggjordes redan för en månad sedan. Det vill säga att Sveriges klimatutsläpp ska ha minskat med minst 85 procent till år 2045, jämfört med år 1990.

Överenskommelsen innebär också att det inrättas ett klimatpolitiskt råd och ett klimatpolitiskt ramverk, en klimatlag, som bland annat innebär att regeringen varje mandatperiod ska lägga upp en handlingsplan som ska avrapporteras till riksdagen, förutom kravet på lämna årliga rapporter.

– Var och en av de sju ledamöterna har gjort ett fantastiskt jobb och bjudit till, sade Wijkman om överenskommelsen i samband med en pressträff.

Login