Mälarens botten giftig

KORTNYTT. Halterna av miljögifter i Mälarens bottnar har minskat. Men sjön är fortfarande långt från att nå god vattenstatus enligt EU:s vattendirektiv.

Det visar en undersökning som länsstyrelserna runt Mälaren har gjort. Framförallt är det ämnet tributyltenn (TBT) som drar ner vattenkvaliteten, ett ämne med hormonstörande egenskaper som har varit förbjudet i båtbottenfärger sedan år 1989.

– Problemet är att det finns kvar TBT, dels på båtar men också i marken vid båtuppläggningsplatser. Med tanke på att det endast krävs tio kilo TBT fördelat över Mälaren för att gränsvärdet ska överskridas i hela sjön är det viktigt att åtgärda spridningen från dessa belastningskällor. Men det är viktigt att detta då utförs på ett säkert sätt som förhindrar vidare spridningen av TBT, säger Håkan Johansson,  miljöutredare vid Länsstyrelsen i Stockholms län i ett pressmeddelande. 

Prover av Mälarens botten har gjorts på 42 olika platser runt hela Mälaren. Resultaten ska användas för att bedöma Mälaren inom ramen för EU:s vattendirektiv. Målet är att Mälaren ska nå god ekologisk och kemisk vattenstatus senast år 2027.

Login