Markavtalet mellan länsstyrelsen och STF är klart

Svenska turistföreningen och Länsstyrelsen i Jämtland är överens om ett markavtal för föreningens verksamhet i västra Jämtlandsfjällen och Härjedalen. Avtalet kräver att föreningen minskar sin verksamhet i området, men för enskilda fjällvandrare eller skidåkare är fjället lika öppet som tidigare.

Nu är avtalet på plats för Svenska turistföreningens verksamhet i västra Jämtlandsfjällen och Härjedalen. Det meddelade Länsstyrelsen i Jämtland i veckan.

– Det är glädjande att vi efter flera års dialog nu har ett nytt avtal på plats som säkrar friluftslivets tillgång till Jämtlandsfjällen på ett sätt som inte tränger bort renskötseln, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare, till Dagens Nyheter.

Det nya avtalet innebär att STF minskar sin fjällturism i områden, bland annat genom att alla stugor och fjällstationer öppnar två veckor senare på sommarsäsongen, för att ta hänsyn till rennäringen. Dessutom kommer antalet bäddar på fjällstationerna att minska och restauranger att stängas. Fjällstugan Gåsen stängs helt från och med årsskiftet.

Login