Mer pengar till allt

BUDGETKOMMENTAR. Det finns mer pengar till alla i regeringens miljö- och energibudget. Budgeten är också ett avstamp för den kommande forskningspolitiska propositionen.

Pengar i miljöbudgeten är inte allt, lyder oppositionens mantra. Och så kanske det är. Men i vilket fall är det gott om skattepengar som går till de miljö- och energipolitiska områdena i regeringens budgetproposition. Mantrat från regeringen lyder att det är den historiskt största miljö- och klimatbudgeten. Användningen av ordet "historiskt", när det egentligen handlar om att markera att det är en större miljöbudget än vad alliansregeringen någonsin hade, det kan man ju ha synpunkter på. Men visst är det det största ramanslaget någonsin till utgiftsområde 20: 8,4 miljarder.

Den enes bröd den andres död. Den risken finns inte minst när en regering ska få en budgetproposition att mötas i alla ändar. Men inom miljö- och energiområdet är det i princip ingen som har behövt släppa ifrån sig anslag för att finansiera någon av regeringens satsningar. År 2017 finns pengar till allt och alla.

Något som dock kan sägas vara en onödig utgift för regeringen är de 700 miljoner kronorna till supermiljöbilspremien. Hade ett bonus-malus-system varit redo att sjösättas vid årsskiftet, som den ursprungliga planen löd, hade de pengarna kunnat sparas in. Detta eftersom bonus-malus är ett självfinansierande system där avgiften på de bilar som släpper ut mest finansierar premien till de miljövänligare fordonen.

Login