Miljöexpert: Utsläppsfusk kan urholka EU:s klimatambition

LULUCF. Medlemsländernas förslag till skogsklimatplaner underskattar upptaget i skog med minst 60 miljoner ton, enligt en miljöorganisationsexpert. Nu är det upp till EU-kommissionen att sätta ner foten, annars urholkas unionens klimatambition.

Vid sidan av lagstiftningarna för att begränsa utsläppen inom och utanför utsläppshandeln har EU också antagit ett ytterligare ramverk för att nå de antagna klimatmålen till år 2030. Men när de sista detaljerna ska sättas på plats i Lulucf-regelverket, som drar upp ramarna för hur utsläppen och upptagen inom markanvändningssektorn inklusive skogen ska bokföras på klimatkontot, har det dykt upp frågetecken kring tillförlitligheten i regelverket.

Medlemsländerna har nämligen sammantaget föreslagit att kolsänkan från skogsmarkerna ska utgå från en referensnivå där 317 miljoner ton koldioxid tas upp i skogsmark och skogsprodukter per år under perioden 2021-2025.

Detta trots att upptaget förra året låg på strax över 400 miljoner ton koldioxid och referensnivån ska baseras på upptaget under perioden 2000-2009, där genomsnittet i upptaget låg på 414 miljoner ton per år.

Login