Miljömyndigheterna begär miljardförstärkning till skogen

Det är rejäla önskelistor på tema skog och natur som en regering ska ta ställning till inför 2023 års budget. Naturvårdsverket begär fyra miljarder till skydd av natur och Skogsstyrelsen behöver en halv miljard extra bara till handläggning av avverkningsärenden. ”Det är en otrolig siffra” säger generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen begär en rejält utökad budgetkostym inför år 2023. Det krävs, enligt myndighetens budgetunderlag till regeringen, för att klara att ersätta skogsägare som inte får avverka i fjällnära skogar eller av hänsyn till arter som berörs av artskyddsförordningen. Nästa år behövs totalt cirka 800 miljoner kronor och åren därpå ytterligare ökning, till 1,4 miljarder 2025.

Dessutom behöver myndigheten så mycket som en halv miljard extra på grund av den lavinartade ökning av handläggningsarbete man räknar med. Detta med anledning av de domar som Skogsstyrelsen bedömer innebär att skogsägare hädanefter måste ta mycket större hänsyn till fridlysta växter och djur i sitt skogsbruk.

– Det är en otrolig siffra. Lika mycket som hela myndighetens förvaltningsanslag 1:1 i dag, säger generaldirektör Herman Sundqvist till Altinget.

Login