Miljön ur fokus i Stefan Löfvens regeringsförklaring

ANALYS. Det var ett förvånansvärt pliktskyldigt och tunt avsnitt om klimatet och miljön i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring.

Det är inte förvånande att coronakrisen går som en röd tråd genom den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven läste upp i dag vid riksdagens öppnande. Men det är ändå en slående skillnad, jämfört med förra årets regeringsförklaring, i omfång och detaljrikedom vad gäller avsnitten om miljö och klimat.

Förra året rullade det elbilar genom Sverige och nattåg ut i Europa i den text som Stefan Löfven läste upp inför riksdagen. Elsystemen skulle bli robusta, strandskyddet göras om, binas livsmiljö förbättras och Sverige stod fast vid de höga ambitionerna för klimatfinansieringen. Bland mycket annat.

Stefan Löfven missar naturligtvis inte att säga att klimatet är vår tids ödesfråga, inte heller den mycket socialdemokratiska formuleringen om vikten av en rättvis klimatomställning: "Tillsammans ska vi ställa om vårt samhälle – för klimatets skull, för Sveriges skull."

Login