Miljöorganisationer begär rättsprövning av slutförvar: Hoppas på ett omtag

Flera miljöorganisationer går samman och begär att Högsta förvaltningsdomstolen ska göra en rättsprövning av regeringens beslut om ett slutförvar för kärnbränsle. Enligt föreningarna har Svensk Kärnbränslehantering inte kunnat visa att förvaret är säkert nog.

I januari beslutade regeringen att godkänna ansökan av ett slutförvar för använt kränbränsle i Forsmark. Nu väljer en rad miljöorganisationer – Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning och Fältbiologerna – att begära att Högsta förvaltningsdomstolen gör en rättsprövning av beslutet.

Enligt miljöorganisationerna har inte Svensk kärnbränslehantering visat att metoden för förvaret är säker nog. Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, säger i ett pressmeddelande att regeringen kan ha gjort ett historiskt misstag.

– Beslutet innebär risk för läckage av oerhört farliga ämnen. Vi har därför nu lämnat in en skarpt formulerad begäran om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen, säger hon.

Login