Miljövinster med långsammare postgång

BREV. Posten bör få två dagar på sig att leverera ett brev, enligt ett utredningsförslag. Det kommer att minska andelen brev som fraktas med flyg radikalt, enligt Postnord.

Postlagens krav på så kallad övernattbefordran bör ändras och ersättas så att posten i stället får två dagar på sig att leverera breven. Det föreslår postlagsutredaren Kristina Jonäng. Ändringen är en anpassning efter nya digitala tider, det vill säga den kraftiga minskningen av antalet fysiska brev som skickas över landet.

Samtidigt föreslår utredningen att precisionskravet ska skärpas. Det ska inte räcka med att posten uppfyller tidskravet i 85 procent av fallen, utan 95 procent av breven ska nå adressaten inom två dagar.

I dag transporteras vart femte brev med flyg för att posten ska klara av övernattkravet. Flygtransporterna ger upphov till cirka 7 500 ton koldioxidutsläpp per år. 80 procent av dessa flygtransporter kommer att kunna ersättas med redan befintliga tåg- och biltransporter, enligt Postnords bedömning, uppger utredningen.

Login