M+KD+SD lämnar Klimatklivet orört

Var för sig vill Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna alla skära i regeringens anslag till Klimatklivet, ändå rör partierna inte anslagsnivån i sitt gemensamma budgetförslag. Däremot stryker trion rejält i anslagen till skogsskydd och energieffektivisering.

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gått samman om ett budgetalternativ så lägger partierna 2,4 miljarder kronor på att sänka energiskatten på bensin och diesel. En utgift som kvittas mot att regeringens ökning av anslaget för skydd av värdefull natur dras ned med ungefär motsvarande summa.

Den totala arealen av skyddad skog ska inte öka, skriver de tre partierna i sitt budgetförslag under rubriken ”Nej till Skogsutredningens förslag”. Framför allt handlar det om att stryka två miljarder till att skydda fjällnära skogar.

KD har visserligen inte med någon sänkning av bensin- och dieselskatten i sin enskilda budgetmotion, men Kjell-Arne Ottosson försvarar neddragningen av anslaget till naturskydd. Det anslaget hade KD velat stryka med ytterligare en miljard, enligt den egna budgeten.

Login