Motvind för regeringens energistöd till havs

ENERGILÖFTEN. Ska regeringen uppfylla sitt fyra år gamla löfte om ett stöd till havsbaserad vindkraft krävs ett förslag som övertygar partierna bakom energiöverenskommelsen, enligt Moderaternas Lars Hjälmered. Än så länge har regeringen dock inte fått myndigheterna med på båten.

Ska regeringen uppfylla sitt löfte om ett stöd till havsbaserad vindkraft krävs att partierna bakom Energiöverenskommelsen är med på noterna, enligt Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered. I Energiöverenskommelsen står "Anslutningsavgifterna till stamnätet för havsbaserad vindkraft bör slopas".

– Det viktiga för oss är att titta på vad ett stöd ger för kostnader och för nytta, vilka effekterna är på el- och energisystemet, säger Lars Hjälmered till Altinget.

Ordet "bör" gör att Lars Hjälmered anser att det finns utrymme för en diskussion om ett stöd överhuvudtaget ska införas för vindkraft till havs. Regeringen har just genomfört en remissrunda där två olika stödmodeller finns med. Lars Hjälmered räknar med att regeringen återkommer till Energiöverenskommelsens så kallade genomförandegrupp för vidare förhandlingar när en remissammanställning finns klar.

Login