Myndigheterna inte imponerade av Cementas ansökan

Cementas ansökan om ett treårigt tillfälligt tillstånd för att bryta kalk på Gotland får ett tufft mottagande från myndigheterna. Naturvårdsverket uppmanar regeringen att säga nej och länsstyrelsen vill inte ens ta ställning på grund av för många oklarheter.

Den sista oktober löper Cementas tillstånd för kalkbrytning på Gotland ut. Det är med andra ord snabba ryck som krävs om bolaget ska kunna fortsätta med sin verksamhet när oktober går över i november. Men den ansökan som bolaget har lämnat in till regeringen – om ett tillfälligt tillstånd enligt den särskilda undantagslag som riksdagen beslutat om – möts inte av varma famnen från myndigheterna.

Naturvårdsverket råder regeringen att tillståndet ska avvisas på grund av att ”utredningen i ärendet är så pass bristfällig att den inte kan ligga till grund för bedömning av verksamhetens miljöpåverkan”.

Länsstyrelsen på Gotland väljer istället att inte ta ställning till om tillståndet bör medges, detta med hänvisning till dels den korta remisstiden, dels "oklarheterna i prövningsunderlaget". Myndigheten listar en rad oklarheter i ansökan i sitt remissvar. Skulle regeringen välja att bevilja ett tillstånd, då anser länsstyrelsen att det bör begränsas till 12 månader, eftersom Cementa har slutit avtal om leveranser med Nordkalk och det därmed saknas motiv för ett treårigt tillstånd.

Login