Några tips från redaktören inför Almedalsveckan

Den som är intresserad av energi och infrastruktur kan se fram emot en strid ström av seminarier under årets Almedalsvecka. Den som däremot är intresserad av vissa andra delar av miljöpolitiken, exempelvis biologisk mångfald, får hugga det som finns.

Det är så klart en smaksak om man uppskattar seminarier där paneldeltagarna mer eller mindre tycker samma sak eller om man föredrar att det slår gnistor under debatten. Men ett seminarium som har förutsättningar att bjuda på en livlig debatt är ”Vad vill politiken i energifrågorna?” (tisdag em). Här är alla riksdagspartier på plats samt energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Bland de väldigt många seminarierna inom energipolitikens område verkar bland annat ett om acceptansen för utbyggnaden av elnäten Var får energiomställningen plats? (tisdag em) intressant. Bland andra klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) deltar. Ett annat på samma tema är Hur bygger vi social acceptans för nya elnät? (onsdag fm). Konflikterna kring utbyggnaden av vindkraften får mycket uppmärksamhet, motsvarande konflikter när elnäten ska byggas ut kraftigt är en annan så kallad politisk växande utmaning.

Vattenkraften tar visserligen inte upp mycket utrymme i veckans energiprogram, men seminariet Vattenkraftens framtid – vart är vi på väg? ser ut som ett bra sätt att börja måndagen på för den som söker svar på det. Här är branschen på plats samt även Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit, däremot tyvärr ingen röst från miljörörelsen.

Login