Naturgas ut och vätgas in – ny giv för energiinfrastrukturen

TEN-E. EU-kommissionens nya förslag ska sätta ramarna för vilken energiinfrastruktur som kan få stöd. Men upplägget stöter på miljökritik, då fossila energiprojekt anses släppas in bakvägen.

Striderna om vilka projekt som ska understöjdas inom den så kallade PCI-listan brukar vartannat år orsaka omfattande politisk debatt i unionen. Så också när den senaste listan genomgick granskning i EU-parlamentet.

Representanter för majoriteten som ställde sig bakom listan med 32 naturgasprojekt pekade dock på att det inte gick att ändra på förslaget så länge som den underliggande TEN-E-förordningen såg ut som den gjorde.

Denna sätter nämligen ramarna för vilka projekt som kan tas upp som förslag till listan av EU-kommissionen.

Genom att försöka blockera besluten ansågs bland andra Miljöpartiet i praktiken bidra till ett fortsatt ryskt energiberoende.
– EU måste också investera i egna energiprojekt här och nu, för att öka vår egen säkerhet genom att minska beroendet av energi utifrån. Att som Miljöpartiet rösta nej till projekten av gemensamt intresse innebär i praktiken ett ställningstagande för att Europa ska bli mer beroende av rysk gas, argumenterade Moderaternas Tomas Tobé.

Login