Naturskyddsföreningen tar strid när Skogsstyrelsen ändrar i kartor

Flera skogsbolag har begärt att Skogsstyrelsen ska dölja information om naturvärden – nyckelbiotoper – i myndighetens digitala karttjänster. Det borde myndigheten absolut inte gått med på, anser Naturskyddsföreningen som nu går till domstol med frågan.

Enligt Naturskyddsföreningen bryter Skogsstyrelsen mot ett EU-direktiv, om att tillgängliggöra geodata, när myndigheten plockar bort information om nyckelbiotoper ur sina interna och externa digitala karttjänster.

Men Skogsstyrelsen anser att eftersom det är information från skogsbolagens egna inventeringar, det vill säga inte kopplat till några beslut eller inventeringar som myndigheten har gjort, så bör myndigheten gå bolagen till mötes.

Den inlämnade informationen från bolagen om nyckelbiotoperna finns fortfarande kvar och kan begäras ut som en allmän handling, enligt Anders Engström som är inventeringsledare på Skogsstyrelsen till Altinget. Däremot får det som följd att informationen om nyckelbiotoper på markerna inte automatiskt ingår i underlaget när myndigheten granskar bolagens avverkningsanmälningar.

Login