Naturvårdsverket befarar att självkörande bilar landar fel

KORTNYTT. Naturvårdsverket anser att det behövs ytterligare en utredning om självkörande bilar, annars riskerar de självkörande fordonen motverka miljömålsarbetet.

Det behövs ytterligare en utredning om självkörande bilar, enligt Naturvårdsverket. Det som behöver analyseras är hur introduktionen av självkörande fordon hamnar rätt från början, det vill säga bidrar till ett mer hållbart transportsystem och att miljömålen nås – annars finns risken för det motsatta. Det skriver Naturvårdsverket i ett remissyttrande om förslagen i utredningen Vägen till självkörande fordon.

Självkörande fordon förväntas kunna bidra till ökad trafik, mer buller och lägre utsläpp per kilometer, enligt utredningen, en analys som Naturvårdsverket instämmer i.

"I vilken utsträckning detta realiseras kommer också bero på andra faktorer såsom fordonens elektrifieringsgrad, implementering av bullermotverkande åtgärder, hantering av trängsel i tätorter samt övriga styrmedels utformning på detta område." skriver Naturvårdsverket i sitt yttrande.

Login