Naturvårdsverket: De flesta får ett ja

Naturvårdsverkets statistik om miljötillståndsprövningen visar att ett ärende tar i genomsnitt mellan 11 och 15 månader. ”Ibland framförs att miljöprövningsprocesserna tar väldigt lång tid. Statistikredovisningen är viktig för att nyansera den bilden.”, säger Lisa Johansson på Naturvårdsverket.

Nyligen tillsatte regeringen en utredning som ska göra miljötillståndsprövningen effektivare och snabbare. Men budskapet från Naturvårdsverket är att de allra flesta faktiskt får sitt tillstånd relativt snabbt.

För tredje året i rad har miljömyndigheten lämnat in statistik om miljötillståndsprövningen till regeringen. Och återigen visar statistiken att de flesta får ett ja. Av de ansökningar som under år 2022 avgjordes av mark- och miljödomstolarna fick 85 procent tillstånd och miljöprövningsdelegationerna var motsvarande siffra 80 procent, enligt myndighetens sammanställning.

−Ibland framförs att miljöprövningsprocesserna tar väldigt lång tid. Statistikredovisningen är viktig för att nyansera den bilden. Majoriteten av alla verksamheter som söker tillstånd får också det inom 1,5 år, säger Lisa Johansson, tillförordnad enhetschef på miljöskyddsenheten, i ett pressmeddelande.

Login