Naturvårdsverket gör om nationalparkslistan

NATURSKYDD. Naturvårdsverket ska revidera sin tolv år gamla lista över områden som är tänkbara nya nationalparker. Jenny Wik Karlsson, Svenska samernas riksförbund, anser att myndigheten samtidigt bör se över det befintliga beståndet av nationalparker.

Nationalparker brukar betecknas som juvelen i svenskt naturskydd. Men det är också ett skydd som innebär begränsningar och restriktioner för bland annat renskötseln. Det påpekar Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund.

– Det finns en mängd restriktioner som medför konsekvenser om det inte kommer med undantag i nationalparksföreskrifterna, säger hon till Altinget.

I år ska Naturvårdsverket inleda arbetet med att se över sin långsiktiga nationalparksplan, det vill säga listan över tänkbara nya skyddsobjekt. Nuvarande planen är från år 2008. Jenny Wik Karlsson tycker det finns anledning att Naturvårdsverket samtidigt gör en rejäl revision av de 30 befintliga nationalparkerna för att se om det finns fler och andra skyddsintressen än när de en gång inrättades.

Login