Negativ trend i miljömålsarbetet

Fler styrmedel efterfrågas från ansvariga myndigheter för att kunna råda bot på den emellanåt negativa trenden mot att nå de riksdagsbundna miljömålen.

Enligt årets sammanställning är utvecklingstrenden positiv för två av målen, neutral för åtta, negativ för fem och oklar för ett. Relativt förra årets uppföljning har utvecklingen gått åt fel håll, då trenden för ett miljökvalitetsmål ”Säker strålmiljö”, har blivit negativ efter att tidigare ha varit neutral.

Strålmiljömålet syftar till att begränsa skadlig strålning så långt som möjligt. Bland annat ser utvecklingen fortsatt negativ ut när det gäller delmålet att årliga fall av hudcancer orsakade av ultraviolett strålning ska vara lägre än år 2000. Samtidigt konstaterar Naturvårdsverket i uppföljningen att:

”Strålsäkerheten är godtagbar inom flera områden och vi är nära att nå miljökvalitetsmålet. Däremot saknar Sverige en hållbar lösning för omhändertagande av radioaktivt avfall från andra verksamhetsutövare än kärnkraftverken. Detta medför osäkerheter i Sveriges förmåga att begränsa utsläpp av radioaktiva ämnen i miljön.”

Login