Noll kronor till statskassan från Vattenfall

VATTENFALL. Minus 20 miljarder kronor för år 2014.  Onsdagens bistra besked från Vattenfalls vd Magnus Hall satte sin prägel på riksdagsdebatten om Vattenfalls miljöarbete.

De borgerliga ledamöterna undrade hur regeringspartierna egentligen vill göra med den tyska brunkolsverksamheten. Från andra sidan blockgränsen passade Vänsterpartiets Birger Lahti på att påminna de borgerliga partierna om den katatstrofala Nuon-affären. Och vem är egentligen sämst på att styra det stora energibolaget?

Det saknades sannerligen inte sår att peta i när riksdagen på onsdagen debatterade Vattenfall och den kritiska granskningen från Riksrevisionen om bolagets miljömålet och regeringens svar på den.

Samma morgon hade Vattenfalls presenterat sin bokslutsrapport för år 2015, en minst sagt dyster läsning. Nästan minus 20 miljarder kronor och inte en krona till statskassan. Så löd beskedet från vd:n Magnus Hall som gav en lång rad orsaker till mångmiljardförlusten: fallande elpriser, effektskattens påverkan på kärnkraften, vattenkraften påverkas även av låga elpriser och "mycket hög skatt".

Login