Norge sneglar på sina kablar – fundersamma reaktioner i Sverige

Elförsörjningen i Norge är mindre robust än tidigare, enligt olje- och energiminister Terje Aasland. För att stärka försörjningstryggheten vill norska regeringen bland annat undersöka möjligheterna att kunna strypa exporten. De svenska reaktionerna är blandade.

– Vårt mål är att vi alltid ska ha vatten i magasinen och att folk alltid ska ha tillgång till ström. Vidare att vi inte ska hamna i en situation där vi måste ransonera.

Det sade Norges statsminister Jonas Gahr Støre vid en pressträff när han tillsammans med olje- och energiminister Terje Aasland lade fram ett paket med åtgärder för att stärka landets försörjningstrygghet av el. Till stor del handlar det om åtgärder inriktade mot vattenkraften. Men i slutet på de olika steg som ska säkra att det finns vatten i kraftverkens magasin när det behövs, så vill norska regeringen gå vidare med sina planer på att kunna strypa elexporten när det är energibrist.

Enligt olje- och energiminister Terje Aasland kan det vara aktuellt med en kombination av samtidiga åtgärder, att myndigheterna styr vattenkraftbolagen att inte tillåtas tömma magasinen samt begränsar exporten.

Login