OECD: Klimatfinansieringsmålet nått – två år försent

Samarbetsorganet OECD har för första gången dragit slutsatsen att världens rikare länder levt upp till det löfte som gavs i Paris, att 100 miljarder dollar årligen ska fördelas till klimatfinansiering i utvecklingsländer. Målet nåddes dock två år försent.

Som en av få utkomster från klimattoppmötet i Köpenhamn utlovade de rikare länderna att mobilisera minst 100 miljarder dollar från år 2020 i klimatfinansiering i utvecklingsländer.

Under de första två åren efter det att löftet skulle efterlevas, var resultatet dystert. Men när OECD sammanställt informationen för 2022, konstaterades att en tillväxt i privat och multilateralt kapital har lett till att målet nåtts. Beskedet kommer lägligt, då ett större post-2025-mål planeras att antas vid klimattoppmötet i Baku i höst.

– Det kommer att vara viktigt att upprätthålla denna nivå av förhöjt stöd fram till 2025 samtidigt som vi ökar vår ambition för det nya målet efter 2025. Multilaterala leverantörer och den privata sektorn kommer att vara nyckeln till att ytterligare överbrygga investeringsklyftan, särskilt inom områden som ren energi, jordbruk och motståndskraft, kommenterar OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann.

Login