Oenighet om Parisregel – EU kan blockera Glasgow-deal

Nästan tre år efter att regelboken för Parisöverenskommelsen skulle vara klar har unionen fortfarande inte kunnat enas om en hållning i en av de olösta frågorna. ”Vi ses som en fördröjare när vi bromsar det här” säger en förhandlare.

På onsdag samlas EU:s miljöministrar för att sätta ner foten kring unionens övergripande förhandlingsmandat vid klimatförhandlingarna i Glasgow, Cop26.

Men utöver flera övergripande uppmaningar och generella riktlinjer inför de kniviga regelbokssamtal som väntar i Skottland, återfinns det också en avgörande olöst nyckelfråga i utkastet.

Tre år efter att regelboken skulle ha varit klar, vid Cop-mötet i polska Katowice, står unionen nämligen fortsatt utan ett tydligt ställningstagande i en regelboksfråga: Ska parterna i Parisavtalet meddela sina uppdaterade utsläppsambitioner vart femte eller vart tionde år?

Från förespråkarna för den kortare tidsramen är argumentet främst baserat i nöd: Vi kan inte vänta fram till år 2030 med att efterfråga höjda ambitioner, då kommer vare sig 1,5- eller ens 2-gradersmålet längre vara möjligt att nå.

I det andra lägret har ryckigheten bland annat varit den mest oroande faktorn: Vi kan inte ändra spelreglerna var femte år, hur ska industrin då kunna få en planeringshorisont?

Login