Ökad press på snabbare resultat hos energimyndigheter

De första resultaten av översynen av energimyndigheterna börjar synas i årets regleringsbrev. Samtidigt ökar trycket på flera myndigheter att leverera snabbare resultat.

Efter att de första rapporterna från bokstavsutredningen som ser över myndighetsuppdragen på energiområdet lämnat förslag på hur både Svenska Kraftnät och Energimyndigheten ska struktureras framöver, börjar nu också reformerna rulla ut i praktiken.

Energimarknadsinspektionen får bland annat i uppdrag i regleringsbrevet att se över om nätavgifter ska kunna höjas för att täcka ett nytt planeringsansvar som föreslagits för elnätsutbyggnaden till Svenska kraftnät.

Samtidigt får Svenska kraftnät bland annat i uppdrag att ta fram mål för utökning av överföringskapaciteten. Dessa mål ska specificera hur mycket kapaciteten mellan de olika elområdena ska öka till 2030, 2035 och framåt.

– Det här är en väldigt bra utredning, säger Daniel Liljeberg, ansvarig statssekreterare hos energiminister Ebba Busch (KD), i en intervju med Altinget

Login