Olika syn på var övergödningen hör hemma

Naturvårdsverket gör tummen upp för Havsutredningens förslag att flytta ansvaret för miljömålet Ingen övergödning från Havs- och vattenmyndigheten till Jordbruksverket. De två berörda myndigheterna däremot protesterar mot förslaget.

Ett av många förslag från Miljömålsberedningens Havsutredning är att flytta ansvaret för miljömålet Ingen övergödning från Havs- och vattenmyndigheten till Jordbruksverket. Det är ett förslag som myndighetsspindeln i miljömålsarbetet – Naturvårdsverket – tycker är klokt.

"Naturvårdsverket är överlag positivt till förslagen som syftar till att stärka Jordbruksverkets ansvar och roll i arbetet med att nå miljökvalitetsmålet Ingen övergödning." skriver myndigheten i sitt remissyttrande och tillägger att det därför är bra om Jordbruksverket bli miljömålsansvarig myndighet.

Men Jordbruksverket värjer sig. Miljödata och underlag som behövs för uppföljning och utvärdering av målet finns till stor del inom Havs- och vattenmyndighetens ansvarsområde, skriver Jordbruksverket i sitt yttrande till miljödepartementet. Jordbruksverket framhåller att den kan arbeta med styrmedel och åtgärder för jordbruket inom området utifrån sitt sektorsansvar och skriver:

Login