Olösta klimatfrågor sparkas vidare från toppmöte

När statscheferna nu samlas var planen att de skulle reda ut två tunga klimatfrågor. Men de länder som kräver kompensationen för det höjda 2030-målet får istället hoppas på extrainsatta toppmöten framöver.

Hur mycket ska främst Polen kompenseras för det höjda klimatmålet genom att exempelvis få auktionsinkomster från utsläppshandeln? Och hur mycket lättnader ska in i de nationella målen för att dra ner utsläppen utanför utsläppshandeln i de nyare medlemsländerna?

Det kan sägas vara de två stora olösta frågorna som kvarstår för EU-ledarna att reda ut. För även om toppmötet i december ledde fram till att ett nytt 2030-mål kunde antas, så kunde regeringscheferna inte enas om skrivningar kring hur omfattande stödet skulle vara för de länder som har längst väg att gå i omställningen.

Tanken var att i ”god tid” innan lagförslagen läggs fram i juni återkomma till ämnet. Men när frågan var aktuell att ta sig in på agendan inför veckans toppmöte röstade en stor majoritet emot planerna. Orsaken: Underlaget ansågs saknas.

– Vi vill inte upprepa en diskussion där EU-ledarna ska behöva ägna sig åt detaljer som de inte kan något om egentligen. Underlaget behövs därför först, säger en förhandlare för de rikare länderna till Altinget.

Från representanter för de pådrivande länderna som efterfrågar diskussion är siktet nu inställt på att ta upp frågan i april, med målet att behandla frågan på ett extrainsatt EU-toppmöte i april eller maj.

Login