Omstridd gruva åter på regeringens skrivbord

VÄRLDSARV. Naturvårdverket och Riksantikvarieämbetet anser att en gruva i Kallak skulle ha större påverkan på världsarvet Laponia än vad bolaget uppger. Länsstyrelsen i Norrbotten har sagt nej. Nu vilar bollen tungt i regeringens knä.

Sedan en månad tillbaka har prospekteringsbolaget Beowulf Mining en tung socialdemokrat som styrelseordförande: Den tidigare EU-parlamentarikern och kommunalrådet Göran Färm. Det återstår att se om det är en rekrytering som hjälper bolaget att vinna den mångåriga striden om att öppna en gruva i Kallak, nära världsarvet Laponia. Det avgörande beslutet ligger nämligen nu, än en gång, hos regeringen.

Men i så fall kommer regeringen att gå helt på tvärs mot Länsstyrelsen i Norrbotten, som i veckan meddelade att man bestämt avråder från att regeringen ska ge bolaget tillstånd.

– För Jokkmokks kommun innebär en gruvetablering positiva samhällseffekter under driftsperioden. Men en gruvetablering som har en kort livslängd och som innebär betydande statliga investeringskostnader för nödvändig infrastruktur är inte samhällsekonomiskt försvarbar ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Med tanke på att det samtidigt handlar om en verksamhet som kan medföra oåterkalleliga ingrepp i naturen och bestående påverkan på markanvändningen, så bör en bearbetningskoncession inte beviljas, säger länsrådet Johan Antti i ett pressmeddelande.

Login