Omstritt förslag om kärnbränsleförvar ut på remiss

Regeringen överväger att dela upp tillståndsprövningen av slutförvar för kärnbränsle och utökningen av mellanlagret i två skilda processer. Det är helt i linje med miljöorganisationernas önskning, men Svensk kärnbränslehantering signalerar missnöje.

Mitt under brinnande regeringskris skickade miljödepartementet ut ett förslag om att dela upp Svensk kärnbränslehanterings ansökan i två delar på remiss. Förslaget är att hantera ansökan om utökad mellanlagring i Oskarshamn för sig och ansökan om ett slutförvar av kärnbränsle i Östhammar för sig.

"Det finns en betydande risk att det inte kommer finnas ett lagakraftvunnet beslut på plats i tid innan mellanlagret blir fullt. Det finns därför ett behov av att bryta ut den del som avser Clab för att säkerställa att tillståndet vinner laga kraft innan dagens tillstånd överskrids." skriver regeringen i den remiss som skickats ut till 15 instanser.

Miljöorganisationerna är nöjda med att regeringen överväger att dela ansökan i två. Naturskyddsföreningen, Jordens vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) har i ett yttrande till regeringen framför att ansökan om utökad mellanlagring bör hanteras separat.

Login