Onödig cirkeldiskussion kring skogssiffror

KOMMENTAR. Det finns all anledning att bråka om skogen och skogspolitiken. Men det ska bli skönt att slippa de återkommande statistikdiskussionerna.

SVT:s utfrågning av centerledaren Annie Lööf i söndag öppnade med ett frågebatteri om den svenska skogen. Det var inte mycket som blev klarare av de frågorna, vare sig för de oinsatta eller för de mer pålästa, vilket inte var Annie Lööfs fel. Den ganska komplexa skogspolitiken lämpar sig sällsynt illa för ansvarsutkrävande ja- och nej-frågor – särskilt när frågealternativen inte riktigt hänger samman.

Att Annie Lööf vill avbryta den omdiskuterade nyckelbiotopsinventeringen, innebär exempelvis inte nödvändigtvis samma sak som att hon inte vill skydda värdefulla skogsmarker.

Vad som däremot blev klart och tydligt, i utfrågningens svallvågor på sociala medier, var behovet av tydlig, samordnad och accepterad statistik kring våra skogar. Tidigare C-miljöministern och nuvarande ordföranden för Södra skogsägarna Lena Ek gjorde ett twitterutfall mot SVT:s faktakoll i Lööf-utfrågningen där Camilla Kvartoft sade att elva procent av den värdefulla skogen är skyddad:

Login