Ordförande: Ändringar av jakt- och fiskerätt behöver förankras i folkdjupet

Renmarkskommittén föreslår inte några omfattande och omgående förändringar av jakten och fisket ovan odlingsgränsen i det delbetänkande som lämnas till regeringen i augusti, enligt ordförande Eric M. Runesson. ”Det är svåra frågor och det kräver mera tid och mycket pedagogik”, säger han. 

Den parlamentariska Renmarkskommittén ska lämna sitt slutbetänkande till regeringen om två år. Men redan i augusti ska ett delbetänkande som reder ut den mycket laddade frågan om de renskötande samernas rätt att upplåta småviltsjakt, fiske och övrig jakt på statens mark ovan odlingsgränsen ligga klart. Inte minst ska kommittén ta ställning till i vilka områden som samebyarna har ensamrätt att upplåta jakt och fiske.

Att frågan har sprängkraft märks inte minst på de många läckor från utredningsarbetet som framför allt tidningen Svenskt Jakt har skrivit om. Nu senast i svallvågorna från kommittémötet den 8 maj, ett möte där inriktningen för delbetänkandet i augusti skulle läggas fast.

Exakt vad partiernas ledamöter kom överens om vid mötet vill ordförande Eric M. Runesson inte berätta. Han vill inte heller säga om de är överens. Däremot kan han berätta att det inte är något paket med en färdig lösning som landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kommer att få ta emot från Renmarkskommittén i augusti.

Login