Överenskommelse om livsmedelsstrategi i sikte

LIVSMEDEL. Sannolikheten för att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kan presentera en livsmedelsstrategi före årsskiftet är liten, men en politisk uppgörelse kan vara nära. I veckan träffas regeringen och allianspartierna för förhandlingar.

Arbetet med en livsmedelsstrategi för Sverige, som inleddes i mars förra året, har gått allt annat än enligt tidsplanen för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I somras stod det också klart att han hade underskattat svårigheten i att få igenom en politisk överenskommelse med de borgerliga partierna. Förhandlingarna, som Bucht gav intryck av skulle bli en ren formalitet och en fråga om dagar, har pågått under hela hösten.

– Mars, juni, efter sommaren. Det har varit många deadlines för livsmedelsstrategin, säger Lars Tysklind (L), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget.

Det gällande löftet från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lyder nu "under 2016" (enligt budgetpropositionen för 2017), det vill säga före årsskiftet. Men att det skulle komma ut en färdig proposition med en livsmedelsstrategi från näringsdepartementet under december är inte så sannolikt, enligt Tysklind.

Login