Påfallande borgerligt ointresse för miljön

ANALYS. Miljöfrågorna tycks inte vara en anledning för några längre samkväm inom Alliansen i dessa dagar. De fyra borgerliga partierna har visserligen gått samman i en gemensam miljöpolitisk motion, men förslagen är idel gamla bekanta.

Det är ingen hård strid om titeln som Alliansens grönaste röst just nu. Centern kan i det närmaste välja att backa över mållinjen och ändå framstå som en stridbar nytänkare inom miljö, energi och klimat. Det är en slutsats efter att tre av de fyra partierna i allianssamarbetet – Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna – har hållit partistämmor under hösten. Vad som händer när Folkpartiet möts i november återstår att se.

Centern valde inte bara att utveckla sitt miljö- och energipolitiska program vid sin stämma, utan ställföreträdande partiledaren Anders W Jonsson uppehöll sig dessutom kring vår tids ödesfråga för mänskligheten i sitt tal. Det vill säga klimatförändringarna och FN:s klimattoppmöte i Paris i november-december. Det är ett toppmöte som upptar många politiska ledares tankekraft världen över just nu, men inte för Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor. Åtminstone hade de inte plats för klimat, klimatförhandlingarna eller någon övrig större eller mindre miljöfråga i sina talmanus.

Men de fyra partierna har visserligen gått samman i en gemensam miljöpolitisk motion i riksdagen. Få av förslagen lär få regeringen att tappa fattningen, med andra ord så ser de överraskande borgerliga miljöpolitiska initiativen ut att dröja ännu ett tag.

Login