Partier som kräver paus i miljöprövning får stöd från Svenskt Näringsliv

Miljöprövningen av svensk vattenkraft fungerar inte och måste stoppas, anser Svenskt Näringslivs Jacob Wallenberg och Jan-Olof Jacke. Det är en uppfattning som har brett stöd i högerblocket och som Centern lovar ta med in i förhandlingar med vänsterblocket. Men miljörörelsen slår bakut.

Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg suckar djupt. Han anser att Svenskt Näringslivs tunga elefanter – styrelseordföranden Jacob Wallenberg och vd:n Jan-Olof Jacke – är helt fel ute. I en debattartikel i DN om elkrisen kräver Wallenberg och Jacke att miljöprövningen av svensk vattenkraft ska stoppas.

– De kopplar ihop omprövningen med elpriserna. Men omprövningar är processer som tar flera år. Det har ingenting med varandra att göra, säger Christer Borg till Altinget och tippar att omprövningarna kommer få mätbar effekt i produktionstapp tidigast runt år 2030.

Processen att förse hela landets vattenkraft med moderna miljötillstånd är mycket omfattande och myndigheternas tidsplan sträcker sig över två decennier. Projektet har just fått upp styrfart och än så länge har inga mål avgjorts i miljödomstolarna, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Login