Prisreglering seglar upp i utsläppshandelsdebatten

Rekordhöga priser på utsläppsrätter har fått debatten om prisreglerande åtgärder att segla upp. Nu har alla partigrupper fått säga sitt om den kommande reformen.

Efter vinterns rekordhöga elpriser har det från flera håll lyfts en begäran om att de samtidigt rekordhöga utsläppsrättspriserna ska regleras ytterligare för att undvika alltför branta prisstegringar framöver.

Samtidigt som marknadsaktörer på utsläppshandeln pressar på för att undvika alltför vittgående åtgärder, lägger ansvariga kristdemokratiska EU-parlamentarikern Peter Liese ett förslag i debatten för att ingripa och just lugna fortsatt branta prisökningar.

Det senare innebär att marknadsstabilitetsreserven ska släppa ut 100 miljoner utsläppsrätter om priset över sex månader ligger dubbelt så högt som de över en de senaste två åren, vilket är tänkt att få en avkylande effekt.

Samtidigt svarar svenska EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) och hennes Renewgrupp med att i sina ändringsförslag gå ännu längre med att släppa ut ännu fler utsläppsrätter, vid också lägre prisökningar.

Login