Professor: "Att sätta upp klimatmål är inte en kommunal uppgift"

Kommuner med ambitiösa klimatmål riskerar att försvåra klimatomställningen genom att göra den dyrare än nödvändigt, enligt Mogens Fosgerau, professor vid Köpenhamns universitet.

Det är inte en uppgift för kommunpolitiken att vare sig vidta åtgärder för att minska biltrafiken eller att sätta upp ambitiösa klimatmål, utan det ska skötas av politiken på nationell nivå. Det säger Mogens Fosgerau – ekonomiprofessor med ekonomiska modeller för trafik, mobilitet och infrastruktur som forskningsfält – i en intervju med danska Klimamonitor.

Mogens Fosgerau är kritisk till att bland annat kommunpolitikerna i Köpenhamn vidtar åtgärder för att minska antalet bilar i den danska huvudstaden. Argumentationen att alla ska bidra i klimatarbetet, det vill säga även kommunerna, avfärdar Fosgerau.

– Varför det? På transportområdet finns det redan avgifter och tekniska krav, faktiskt mer än i någon annan sektor. Så vi är redan vid den gränsen att fråga oss om det överhuvudtaget är rationellt, om vi ska nå klimatmålen så billigt som möjligt, att vidta ytterligare åtgärder på området för persontransporter, säger han till Klimamonitor.

Login