Rådet kan enas om klimattullarna – men skjuter på den svåra striden

Franska ordförandeskapet kan få en fjäder i förhandlingshatten. Men det är inte bara Sverige som vill ha svar på den känsliga frågan om hur företag som exporterar utanför EU inte ska missgynnas.

Efter att ordförandeskapets förslag till kompromiss passerat EU-ambassadörerna ser förutsättningarna för att nå en överenskommelse vid tisdagens finansministermöte god ut. Men klimattullarna, eller gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, är fortsatt inte ett okontroversiellt initiativ.

Ursprungstanken att sätta ett likadant koldioxidpris som i utsläppshandeln på importerade varor i ett antal kategorier har överlevt. Men planerna på att samtidigt dra undan den fria tilldelningen i utsläppshandeln som i dag fungerar som ett skydd mot så kallat ”koldioxidläckage” har stött på visst motstånd.

Men genom att skjuta fram frågan om hur exportindustrier eventuellt ska kompenseras för att inte drabbas negativt av den slopade fria tilldelningen så har det franska ordförandeskapet potentiellt lyckats ro ihop en kompromiss.

Login