Norges klimatminister: Hoppas på skrivning om att fasa ut fossil energi

Norge stöder att en formulering om att fasa ut all fossil energi tas med i slutdeklarationen från klimattoppmötet. Men enligt klimatminister Espen Barth Eide är det är för tidigt att säga om det är realistiskt att uppnå skrivningen.

Under de internationella klimatmötena är det allt vanligare att parterna kommer med en gemensam slutdeklaration. Slutdeklarationen från Cop26 i Glasgow förra året fick namnet Glasgow Climate Pact, och var den första deklarationen från ett klimattoppmöte som faktiskt innehöll referenser till fossil energi.

I den historiska deklarationen enades parterna bland annat om att skala upp ren energi och energieffektivitet, påskynda insatserna för att fasa ned kol där utsläppen inte kan fångas upp samt att fasa ut ineffektiva fossila energisubventioner.

– Det är mycket positivt att man i Glasgow för första gången fick en direkt hänvisning till fossil energi. Tidigare har det varit mer indirekt. Om detta är möjligt att bygga vidare på i år är det framsteg, säger klimatminister Espen Barth Eide (Ap) till Altinget på telefon från Sharm el-Sheikh i Egypten, där han deltar i årets klimatmöte Cop27.

Login