Rätten till jakt och fiske i centrum för stor utredning

Svårlösta frågor om jakt och fiske väntar för den parlamentariska kommitté som ska se över rennäringslagen. Men Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna, ser inriktningen på utredningen som en viktig delseger för de samer som inte omfattas av samebyarnas jakt- och fiskerätt.

Vid förra helgens Sametingsval ökade Jakt- och fiskesamerna sina mandat från nio till tolv. Partiet är störst i Sametinget och partiledare Håkan Jonsson är nöjd med valresultatet, även om det förmodligen inte ändrar något rent politiskt, konstaterar han.

Något som däremot kan leda till en reell förändring är den utredning som ska ta fram en ny renskötsellag samt se över det samiska folkets rätt till jakt och fiske, såväl för samer som är medlemmar i samebyar och de som inte är det. Samer som inte är medlemmar i samebyar jagar och fiskar i dag på samma villkor som icke-samer.

– Det är den stora frågan för många samer, som förlorat rätten till jakten och fisket via rennäringslagen. Det är en omodern och otroligt diskriminerande lag som utgår från en uppfattning om hur en lapp ska vara, se ut och att den ska gå med en ren i handen, säger Håkan Jonsson till Altinget.

Login