Regeringen ger klartecken för nya nattåg

Trafikverket vill skaffa nya nattågsvagnar och -lok för närmare 4 miljarder kronor, ett investeringsbehov som myndigheten flaggat för sedan våren 2020. Nu ger ministrarna Tomas Eneroth (S) och Per Bolund (MP) en första signal om att upprustningen snart kan börja.

Trafikverkets vill byta ut sin slitna nattågsflotta mot nya vagnar och lok – genom köp eller genom leasing – en investering på cirka 3,7 miljarder kronor. Myndigheten flaggade för behovet våren 2020, inför förra årets budget, men utan att få något gensvar från regeringen när budgetpropositionen lades fram på hösten.

– Det är ju en avsevärd summa. Så det är ju klart att det tål en del övervägande innan vi kan ta ställning till att förnya vagnparken i den storleksordningen, sade då infrastrukturminister Tomas Eneroth till Altinget.

Men nu har det kommit vit rök från Rosenbad. Eller mer exakt så har miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), vid ett gemensamt budgetutspel om infrastruktur i veckan, sagt att Trafikverket snart ska kunna sätta sina planer i verket.

Login