Regeringen skärper kontroll av farligt avfall

AVFALL. Transporter av farligt avfall måste kunna kontrolleras även utanför kontorstid, har Riksrevisionen påpekat. Regeringen håller med och ger nu fem länsstyrelser i uppdrag att komma med en lösning på problemet.

Tullverket, polisen och miljöåklagarna är tillgängliga dygnet runt, till skillnad från länsstyrelsernas tjänstemän. Det här ställer till problem när det gäller tillsynen av avfallstransporter – nationellt och över gränsen – det har Riksrevisionen pekat på i en granskning i april i år. Regeringen håller med Riksrevisionen och har därför gett fem länsstyrelsen i uppdrag att presentera en lösning på situationen senast den 1 juni 2016, enligt den skrivelse som regeringen har lämnat över till riksdagen med anledning av rapporten.

Det är samma fem länsstyrelser som från och med årsskiftet kommer att få ansvaret för tillsynen av gränsöverskridande avfallstransporter, enligt en ändring i miljötillsynsförordningen som regeringen beslutade om vid sitt senaste sammanträde. Det är länsstyrelserna i Gävleborgs, Norrbottens, Skåne, Stockholms och Västra Götalands län. Det vill  säga de fem län där de flesta avfallstransporter till eller från utlandet sker via hamnar och gränsövergångar.

Beslutet om att koncentrera tillsynen hos fem länsstyrelser och på så sätt göra organisationen tydligare, är även det en följd av Riksrevisionens granskning.

Login