Regeringen skriver till EU-kommissionen om Cementa

Beslutet om Cementas tillfälliga tillstånd för kalkbrytning på Gotland lyser ännu med sin frånvaro. Men regeringen har tagit ett delbeslut om ett avsteg från miljöbalken samt informerat EU-kommissionen om beslutet, då det även innebär ett avsteg från EU:s MKB-direktiv.

Något beslut om ett tillfälligt tillstånd för Cementas kalkbrytning, enligt den särskilda undantagslagen som riksdagen beslutat om, kom inte vid Stefan Löfvens sista regeringssammanträde på onsdagen. Det är ännu oklart om ett sådant beslut kommer tas av en övergångsregering eller om det dröjer tills en ordinarie regering är på plats.

– Vi har få möjligheter att lägga fram förslag, men jag får nog dubbelkolla med de som är mer hemma i juridiken. Man är begränsad i en övergångsregering, sade Stefan Löfven vid en pressträff efter att han lämnat in sin avskedansökan till talmanen, skriver Expressen.

Invändningar från TT-reportern om att lagstiftningen inte innehåller några sådana begränsningar fick Löfven att bli irriterad, enligt Expressen. 

Login