Regeringen skriver till Unesco om Kallak

GRUVNÄRING. Frågan om hur en gruva i Kallak skulle påverka Laponias världsarvsstatus har hängt i luften i åratal. Nu har näringsdepartementet skrivit till Unesco i Paris – mitt under KU:s granskning av om regeringens hantering av gruvärendet varit för långsam.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) granskar just nu regeringens långdragna handläggning av ärendet om en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk. Det vill säga varför bolaget Beowulf mining, som ansökt om en bearbetningskoncession, har fått vänta i åratal på ett beslut från svenska regeringen.

Ärendet har vandrat mellan olika myndigheter sedan vårvintern 2013. Sommaren 2017 landade ärendet för andra gången på regeringens bord och ligger kvar där sedan dess, en stekhet politisk potatis där miljöhänsyn, jobbtillfällen och samiska rättigheter är till synes omöjliga att förena.

Och inte ens KU har helt lätt att få tydliga svar från regeringen om vad som händer, eller inte händer, i ärendet. KU frågar i en skrivelse till Regeringskansliet (december 2019) varför inga handläggningsåtgärder i ärendet har skett sedan mars år 2018. Svaret om att "beredning av ärendet pågått inom Regeringskansliet" imponerar uppenbarligen inte på KU – som upprepar frågan i en ny skrivelse en månad senare och begär en precisering av vilka beredningsåtgärder som skett, varpå Regeringskansliet svarar:

Login