Regeringen vill få grönt ljus för ny energikrisåtgärd

Genom ett snabbare införande av flera av de förändringar som är på gång inom förnybartområdet vill EU-kommissionen ge en skjuts till omställningen för att svara upp mot energikrisen. Regeringen söker mandat för att acceptera förslaget, som kan passera lagstiftarna i rekordfart.  

Den 9 november presenterades den senaste energikrisåtgärden från EU-kommissionen. Den 24 kan den accepteras av ministerrådet, om det tjeckiska ordförandeskapet får som det vill. Det skulle i så fall innebära en av de snabbaste lagstiftningsprocesserna i EU-maskineriet de senaste åren.

EU-kommissionens förslag sträcker sig framför allt över tillståndsprocessområdet. Det hämtar inspiration från flera av de förändringar som redan tagits fram i förhandlingarna inom förnybartdirektivet och RepowerEU – men som inte kommer att träda i kraft inom det närmaste året på grund att de ingår i de normala lagstiftningsprocesserna.

Bland annat föreslogs det att handläggningstiderna ska förkortas för utbyggnad av sol- och vindenergi, samt att värmepumpar enklare ska kunna passera myndigheters prövningsprocess.

Login