Regeringen vill sikta brett i taxonomiförhandlingar

KLIMAT. Har EU-kommissionen gått längre än vad den borde i regelverket för vilka verksamheter som ska räknas som hållbara? Det är ett av de spår som regeringen vill driva i de fortsatta taxonomiförhandlingarna i Bryssel, enligt det underlag som Altinget har tagit del av. 

Under tisdagen ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presentera regeringens föreslagna inspel till utkastet på taxonomiregler för riksdagens finansutskott.

Enligt underlaget som utskottet fått inför mötet och Altinget har tagit del av är det ett brett fält av punkter som regeringen vill rikta in sig på.

”Substantiella förändringar krävs avseende bl.a. skog och energi för att regeringen ska ställa sig positiv till den delegerade akten” står det i en presentation som ska köras för utskottsledamöterna.

Frågan om vilka krav som ska ställas på en näringsverksamhet för att den ska kunna klassas som klimatmässigt hållbar inom EU:s taxonomi har engagerat flera svenska intressen. (Se faktaruta).

En av de främsta invändningarna har varit att stora delar av den svenska vattenkraften såsom den ser ut i dag inte skulle kvala in.

Detta då kriterierna som kontrollerar att vattenkraft inte ska ”orsaka omfattande skada” på andra miljömål vid en första granskning anses gå längre än grundläggande regelverk. Det uppskattas inte av näringen och anses inte heller rimligt av regeringen.

Login