Remisskritik: Fossilstopp kräver mer konkreta förslag

Utfasningsutredaren Sven Hunhammars förslag att riksdagen bör anta mål för utfasning av fossila bränslen och fordon får applåder från flera håll bland remissinstanserna. Men expertmyndigheterna efterfrågar mer konkretisering av både sådana mål och av andra styrmedel som utredningen föreslår.

Samtidigt som regeringspartiet MP kallade till riksdagsdebatt om klimatkrisen med en uppmaning om att riksdagen borde anta Utfasningsutredningens mål om en fossilbilsutfasning, landade också responsen på samma utredning från remissinstanserna.

Och likt i riksdagens kammare är det sannerligen inte bara hyllningskörer som framförs från aktörerna.  ”Färre skisser och mer konkretiseringar,” kan anses vara ett av de återkommande budskapen i yttrandena.

Bland annat Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, och Trafikanalys efterfrågar mer tydlighet av flera av de styrmedelsförslag som har lagts fram av utredaren Sven Hunhammar.

Vägen att – istället för att stånga sig blodig mot EU-regelverket – anta konkreta mål i riksdagen för att trycka på omställningen av transportsektorn ses av flera remissinsatser som övergripande positivt, men Trafikanalys skriver i sitt yttrande att ”det vore värdefullt om utredningen hade lämnat förslag till hur ett sådant mål kan formuleras då arbetet med formuleringen belyser sådant som behöver klargöras, till exempel definitioner.”

På samma sätt efterfrågar Trafikanalys att utredningen ”för de mest centrala styrmedlen gjort mer detaljerade utredningar med tillhörande konsekvensanalyser.”

Liknande tongångar hörs också från VTI, som bedömer ”att utredningens analys av såväl enskilda styrmedel som den helhet av styrmedel som behövs för att uppnå målen är otillräcklig för en bedömning av enskilda styrmedels och helhetens samhällsekonomiska effektivitet”.

Likt utredningens resonemang om att de flesta lösningarna bäst levereras genom beslut på EU-nivå, är det inte alla som ställer sig bakom de förslag som ändå föreslås i utredningen för att gå före i omställningen.

”Såvitt vi kan bedöma kommer förslagen att slå hårt mot vissa grupper i samhället såsom stora delar av landsbygden, småföretag, småjordbruk samt låg- och medelinkomsttagare. De nackdelar som kan uppkomma är försämrad mobilitet, fördyringar och försämrade förutsättningar för näringsverksamhet utanför mera tättbefolkade delar i landet.” skriver Småföretagarna, vilket också är tongångar som hörs från bland andra Svenskt Näringsliv.

Login