Renar och vargar – en dyr kombination

UTVÄRDERING. Det blir snabbt stora kostnader för invandrade finskryska vargar som stannar i områden med renar, konstaterar Naturvårdsverket i en utvärdering av arbetet med minska inaveln i vargstammen. På fyra år har myndigheten betalat ut nästan 15 miljoner kronor för åtgärder kopplade till invandrade vargar.

De delmål som Naturvårdsverket satte upp i en femårsplan år 2016 för arbetet med genetisk förstärkning av den svenska – isolerade och inavlade – vargstammen är i princip uppnådda. Men, skriver myndigheten i sin utvärdering, fem år är en väl kort tidsrymd för att utvärdera en process som genetisk förstärkning. Nästa plan bör eventuellt sträcka sig över en längre tidsperiod.

Under perioden, 2016-2020, har totalt åtta finskryska vargar dokumenterats i Sverige, tre av dessa har reproducerat sig med skandinaviska vargar – det vill säga bidragit med den genetiska förstärkning som är målet. 

Men även om de finskryska vargarna är en avgörande pusselbit i det svenska arbetet med genetisk förstärkning, så blir det snabbt dyrt om vargarna väljer att bli stationära i områden med renar, istället för att fortsätta vidare söderöver.

Login