Reseavdragsreform på riksdagens bord – ”Bör hinnas med”

Under onsdagen togs beslutet att lägga fram reseavdragsreformen på riksdagens bord. Lagrådets kritik har inte lett till några avgörande förändringar, enligt Altingets uppgifter.

En av mandatperiodens långbänkar har nu tagit sig vidare till sista anhalt. Detta efter att regeringen under onsdagen beslutade om del ett i den tvåstegsraket som man avser genomföra för att förändra nuvarande reseavdragsregler. 

Tanken att byta modell för hur arbetsresor ska underlättas mötte förvisso vissa principiella motargument från Lagrådet, som bland annat ansåg att övergången till en skattereduktionsmodell strider mot generella skattereglersprinciper.

Men denna kritik ska enligt Altingets uppgifter inte föranlett någon större förändring från regeringens sida, som däremot gjort vissa mindre justeringar.

Bör hinnas med

Och trots att förslaget nu lagts efter den principiella ”propositionsstoppdeadlinen”, så ser potentialen god ut för att den ska hinnas med att röstas innan mandatperioden är slut.

– Man törs aldrig lova någon fast tidsplan. Men under normala förutsättningar bör vi kunna behandla den innan vi stänger för sommaren, säger skatteutskottets kanslichef Eva Posjnov till Altinget.

Därmed kan också regeringens önskemål, att Skatteverket får god tid att anpassa sig till de nya reglerna, flyga.

Huruvida den går igenom riksdagen är dock inte helt klart. Men om det går vägen, väntar fortsatt steg två i reformen. I det steget avser regeringen att utvidga budgetramen för styrmedlet i samband med höstbudgeten, för att öppna för högre milersättning och längre arbetsresor.

{{toplink}}

Forrige artikel Budgetextra – senare brev på tisdag Budgetextra – senare brev på tisdag Næste artikel Kompetenslyft ska få fler att få upp ögonen för energieffektivisering Kompetenslyft ska få fler att få upp ögonen för energieffektivisering
Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Svenska kyrkan behöver ställa om sitt skogsbruk. Det är en process som kommer att kosta pengar, men som är helt nödvändig, enligt kyrkans egen skogsutredare Göran Enander. ”Det är ingen återvändo”, säger han.