Reseavdragsreformens första steg får grönt ljus – men oppositionen vill ha mer

Regeringen går oppositionen till mötes genom att höja stödet för fler, även på tjänstebilssidan, i reseavdragsreformen. Finansminister Mikael Damberg (S) hoppas få majoriteten med sig och varnar för att plocka isär reformpaketet. ”Skulle det bli att man rycker ur och förstör systemet, så måste vi ta en förnyad diskussion efter det.” säger han.

S-regeringen har nu även lagt fram förslaget till ”steg två” i reformen av reseavdraget. Tillsammans med en höjning av ersättningarna för tjänsteresor föreslår regeringen att budgetutrymmet utvidgas för reseersättningar för arbete. Därmed är förhoppningen att reformen som helhet ska vara mer aptitlig.

Den tidigare utvidgningen var redan känd att den skulle ligga på strax över fyra miljarder och med tillskottet på tjänsteresesidan beräknas ytterligare uppskattningsvis 200 miljoner kronor i ökade kostnader tillfalla budgeten i helhet.

Som en effekt kan bland annat kollektivresenärer med större pendlingsavstånd överkompenseras, och samtidigt beräknas också fler tjänsteresor med bil premieras framför andra alternativ. Men finansministern menar att utökningen är motiverad.

Login